Gedragsbegeleiding voor honden...
Wat moet jij je daarbij voorstellen? En wat krijg jij als je met ons in zee gaat?

Het kan altijd gebeuren dat jouw hond gedrag vertoont waar jij je niet comfortabel bij voelt.
Dit kan gaan van trekken aan de lijn, overmatig blaffen in huis, onzindelijkheid tot grommen naar bezoek, happen naar vreemde honden, …
Wanneer jij tegen een probleem aanloopt met je hond, is het soms moeilijk om te weten wat je kan doen om het op te lossen. Dit hoeft niet altijd een super groot probleem te zijn, maar iets waar jij tegenaan loopt.
Vaak wordt er gezegd dat je als eigenaar de volledige verantwoordelijkheid hebt wanneer het misgaat. Maar niets is minder waar en laat je dat ook niet wijsmaken.
Je hebt gewoon niet altijd alles in de hand! We kunnen ons best doen om ongelukken en onveilige situaties te vermijden, maar dat kan helaas niet altijd. Ik heb het zelf ook al meermaals meegemaakt, dus ik begrijp heel goed hoe onmachtig je je op zo een moment kan voelen.
Het goede nieuws is dat we aan deze issues kunnen werken!
Je hebt mij al vaak horen zeggen dat ik 'gedragsbegeleiding' aanbied. Maar wat is dat nu juist en wat houdt het in?
Wat is het?
Bij een gedragsbegeleiding werken aan de oorzaak van ongewenst of probleemgedrag.
Niet enkel op de symptomen maar werken aan een langdurige oplossing waarbij het welzijn van jouw hond centraal staat.
We gaan het gedrag omleiden naar nieuw, meer gewenst gedrag.
Dat doe ik door jou inzichten te geven in o.a. lichaamstaal, wat gebeurt er bij jouw hond in zijn hoofd en lichaam wanneer hij het probleem vertoont, … En vooral hoe kunnen we dit aanpakken.
Dit gebeurt allemaal op maat van jouw gezin, jouw situatie en jouw hond.
Heb je dan de garantie dat je hond dit gedrag helemaal afleert? Dat kan ik helaas niet geven.
Er zijn zoveel factoren waar dit van afhangt (denk aan tijd, ruimte, energie, maar ook financieel bv).
Verbetering is altijd mogelijk en ik ga heel transparant zijn naar wat jij kan verwachten.
En eerlijk… soms moeten we ook voldoening nemen met 7 of een 8 op 10. Maar als je van een 3 of een 4 komt,
is dat natuurlijk wel al een enorme progressie!

Hoe werkt het?
Intake
Nadat jullie mij hebben gecontacteerd, krijg je van mij een (lange) lijst met vragen, een intakeformulier.
Hierin stel ik algemene vragen zoals leeftijd, geslacht, maar vraag ik ook bv naar de geschiedenis van je hond zoals de fokker, de puppy-tijd, medische voorgeschiedenis, jullie gezinssituatie, …
Zo krijg ik al een eerste blik op wie je hond is.
Met deze lijst en aangepaste vragen kom ik bij jou op huisbezoek. Ik stel jou heel veel vragen (echt heel veel!) om zo een totaalbeeld te krijgen.
Waarom kom ik graag tot bij jou? Wel, zo kan ik zien hoe jouw hond is in zijn eigen omgeving, waar hij op zijn gemak is.
Na ons gesprek dat ongeveer 1,5u duurt, maak ik thuis de hele puzzel.
Ik werk voor jou een op maat gemaakt advies uit. Dit bestaat meestal uit een paar stappen:
- De oorzaak of trauma
- Management
- Training/begeleiding
Oorzaak of trauma
Door alle informatie die ik van jullie heb kan ik te weten te komen
- Hoe het gedrag is ontstaan
- Hoe het wordt getriggerd
- Hoe het in stand wordt gehouden
- Wat we er aan kunnen doen
Het is niet altijd noodzakelijk om 1 specifieke oorzaak te vinden, maar vaak kan het wel helpen om het gedrag te plaatsen.
Bijvoorbeeld: denk aan een hond die heel erg blaft en gromt naar andere honden op wandeling. Tijdens het eerste gesprek komt naar voren dat je hond is aangevallen door een loslopende hond toen hij puppy was. Maar toen reageerde hij daar niet op.
Pas maanden later (in zijn puberteit) begon hij te grommen naar loslopende honden, en daarna ook naar andere honden aan de lijn en misschien zelfs naar joggers.
En zo kan het zijn dat je niet meteen een oorzaak vindt, maar die is er wel. Het kan ook helpen begrijpen dat jij als baasje niets verkeerd hebt gedaan, niet alles ligt in jouw handen!
Adviesgesprek
Tijdens ons 2e gesprek, dat zowel bij jouw thuis als online kan plaatsvinden, bespreken we de oorzaak (zie hierboven) en het plan van aanpak.
Plan van aanpak
Management
Een eerste stap in het oplossen van een probleem is altijd management. Samen brengen we de verschillende situaties in kaart en zoeken we naar tips hoe je deze (beter) kan controleren. In sommige gevallen is het nodig dat er situaties worden vermeden. Denk dan aan een hond die hapt naar joggers: dan gaan we niet wandelen aan een looppiste, simpel maar efficiënt :-)
In mijn advies dat je digitaal verstuurd krijgt na ons gesprek, ga je de belangrijkste aandachtspunten vinden.
Wil je hier meteen mee aan de slag? Top, maar eerst nog even dit: lees het advies goed door, bespreek het met je gezin en kies 2 of 3 zaken waar je je op gaat focussen in de eerste weken. Het is belangrijk dat iedereen op dezelfde lijn staat zodat je de adviezen ook consequent kan toepassen - niets is zo moeilijk voor een hond als tegenstrijdige signalen!

Therapie of training
Deze laatste stap is niet altijd nodig. Soms kom je met management al zodanig ver dat er eigenlijk geen probleem meer is. Hoe top is dat?!
In sommige gevallen is het raadzaam om wel een aantal trainingen te doen zodat je enkele tips & tricks leert om
- je hond beter te leren begrijpen
- je hond enkele mechanismen kan aanleren om beter om te gaan met de situatie
- tot het aanleren van nieuw gedrag die oude gewoontes laten uitdoven (bv blaffen telkens de deurbel gaat)
Hoeveel trainingen er nodig zijn, is niet te voorspellen. Ik werk altijd op het tempo van de hond en dat is heel individueel afhankelijk. Ook kan het zijn dat er bv een drukke periode in jouw gezin is waardoor je minder vaak kan trainen, en dan gaat het natuurlijk iets trager vooruit.
Ik probeer jullie een idee te geven van welke trainingen en hoeveel trainingen, maar dit kan altijd afwijken.
Wil jij met jouw hond aan de slag?
Tot slot
Alle adviezen die je van mij krijgt zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken.
De laatste 15-20 jaar is er enorm veel onderzoek gebeurd naar het gedrag van honden, daarvoor was dat helemaal niet zo veel.
En de wetenschap staat niet stil. Elke week kan ik wel ergens een bijscholing volgen over een bepaald onderwerp, zo hard gaat het tegenwoordig.
Uiteraard probeer ik zoveel mogelijk bij te blijven én vind ik het ook belangrijk dat we niet werken met experimentele studies maar met bevestigde onderzoeken
Als laatste wil ik nog zeggen dat we gaan werken aan de oorzaak en niet aan symptoombestrijding. Dit geeft een langdurige oplossing/verbetering
Reactie plaatsen
Reacties