Wanneer je hond ouder wordt...

Gepubliceerd op 29 januari 2024 om 12:00

Het is hét grootste nadeel van een hond houden, hij wordt zoveel sneller oud dan ons. En dat is best confronterend want je zou het liefste willen dat hij nog járen die onbezonnen gezonde loebas blijft.

Het is een bitterzoete realiteit voor hondenliefhebbers: hij wordt ouder, en soms lijkt het alsof de tijd met hen vliegt terwijl wijzelf stil lijken te staan.
Het besef dat onze geliefde hond ouder wordt kan een mix van emoties oproepen, van vertedering tot bezorgdheid.


Laten we eens kijken wat een ‘seniorhond’ precies is en wat jij kan doen om hem nog zo lang mogelijk gezond te houden.

 

 

Wanneer is je hond een senior?

 

Een veelvoorkomende misvatting is dat een hondenjaar gelijk staat aan 7 mensenjaren. In onderstaande tabel krijg je een idee van hoe hondenleeftijd zich verhoudt tot mensenleeftijd. Deze tabel is natuurlijk maar een indicatie. Elke hond is uniek; grootte, gewicht,  genetica en levensstijl spelen een grote rol in het verouderingsproces.


Veranderende behoeften

 

Hoe je het ook draait of keert, als je hond ouder wordt gaan zijn behoeften anders worden - dat is niet anders dan bij de mens.

Oudere honden hebben over het algemeen meer medische zorg nodig, maar kunnen tegelijkertijd minder fysiek actief zijn. Ze hebben vaak behoefte aan meer genegenheid en zorgzaamheid van hun baasjes.

Belangrijk om te weten is dat senioren niet altijd even duidelijk laten zien wanneer ze pijn of stress ervaren, dus het is aan ons om alert te blijven op hun welzijn.

 

De eerste symptomen...
Vaak begin je het te merken in kleine dingen; hij begint meer te slapen, wandelingen zijn misschien wat korter, hij is wat stijf als hij opstaat, …

 

Kortom: de energiebehoefte én de voedingsbehoefte verandert, gaat afnemen naarmate hij ouder wordt.

Symptomen en klachten

Vaak krijgen ouder wordende honden wat pijntjes en kwaaltjes, die al dan niet zichtbaar zijn.

 

  • Spieren en gewrichten: voor middelgrote en grote honden veruit de meest zichtbare klachten, denk aan artrose, HD, rugproblemen, bespiering die minder wordt. Meestal uit zich dat in moeilijker opstaan, wat stijf zijn, sneller stoppen met spelen of minder interesse hebben in fysieke activiteiten.

 

  • Zintuigen die achteruitgaan, meestal zicht en gehoor. Staar, cataract, slechthorend worden, … bij veel honden op leeftijd gebeurt dit traag maar gestaag.
    Dit kan ervoor zorgen dat je hond meer onzeker wordt. Misschien is het beter om niet meer in het pikkedonker te gaan wandelen als hij onzeker wordt van de duisternis. Kijk hierbij vooral naar jouw hond en wat hij leuk of minder leuk vindt.
    Wat ik ook merk is dat honden die een geluidsfobie hebben minder angstig of net angstiger kunnen worden. Omdat ze het minder horen, zijn ze minder snel getriggerd om te reageren. Of ze horen het enge geluid, en omdat ze het nog minder goed kunnen lokaliseren, vinden ze het nog enger. Dat is ook iets waar we aandacht aan moeten besteden.

 

  • Cognitief en emotioneel: ouder wordende honden kunnen zich anders gedragen en voelen, niet alleen door de fysieke veranderingen. Dementie komt vb bij honden ook voor.

Hoe kan jij je hond het beste ondersteunen?

Gelukkig zijn er heel wat manieren om je hond te ondersteunen, het welzijn te bevorderen én het proces af te remmen zodat hij zich zo lang mogelijk goed voelt.

 

  • Laat regelmatig zijn bloed controleren bij de dierenarts. Zo kan je tekorten en aandoeningen snel opsporen
  • Aangepaste voeding geven. Senioren hebben een andere voedingsbehoefte dan een jong-volwassen hond. Zo hebben ze algemeen gezien minder voeding nodig maar nemen ze eiwitten minder goed op uit de voeding omdat hun metabolisme anders werkt. Het is dus nodig om je voeding aan te passen.
    Let ook op voor overgewicht want dat is is sowieso erg nefast voor het lichaam.
  • Ondersteuning met functionele toppings en suppletie. Heel wat kruiden en voedingsmiddelen zijn kleine wondermiddeltjes die het eten van je hond niet alleen keimooi maken, maar ook nog eens een boost geven aan zijn lichaam.
    Denk ook aan suppletie om bv voor de gewrichten te zorgen, voor een optimaal werkende lever, … er zijn intussen heel wat zeer goede producten op de markt.
  • Pas je activiteiten aan. Het is misschien beter voor je hond om 2x per dag een korte wandeling van 20 minuutjes te maken, dan 1 lange wandeling van een uur. Beweging blijft noodzakelijk voor het onderhoud van de spieren en gewrichten, maar ook voor de interne massage van de organen, het aanmaken van hormonen en neurotransmitters die je hond een goed gevoel geven.
  • Cognitieve spelletjes. Het is bewezen dat honden die regelmatig snuffelwerk doen langer cognitief fit blijven. Reden te meer dus om al van jongs af aan jouw hond te laten snuffelen op wandeling, hersenwerk te leren, een eenvoudig speurspelletje te doen.

Wil jij meer weten hoe je je hond kan ondersteunen?
Je vindt er alles over in mijn aanbod; dat kan met gedragsaanpassingen, een andere voeding, of een leuke rustige activiteit voor jou en je hond.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.